Kerecseny


www.magyartelepulesek.hu

Közfoglalkoztatás

Start mintaprogram
Kerecseny község 2012. évtől folyamatosan részt vett a startmunka mintaprogramokban: a belterületi úthálózat karbantartása, mezőgazdasági utak, földutak karbantartása, helyi sajátosságokra épülő programelemekben. 2017. évtől kezdődően kizárólag a mezőgazdasági programban, melyben jelenleg 15 fő közfoglalkoztatott dolgozik.

Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon (Budapest)


Az elmúlt évek folyamán fokozatosan gépesítettük a termelést, melynek köszönhetően a termesztéshez szükséges talajművelő eszközök nagyrészt beszerzésre kerültek.  2017. évben második alkalommal – először 2012. évben - az eddig végzett munkák elismeréseként Start Plusz díjban részesültünk, a díjazásból egy kis méretű, középen csuklós 35 LE traktort, váltvaforgatós ekét és és burgonyakiszedőt vásároltunk mely nagy segítségünkre van a fóliasátrakban való munkavégzésben, de a szabadföldi művelésben is jól használható bakháthúzásra, mivel szűk nyomtávja a terület gazdaságosabb kihasználtságát biztosítja.  Ezen felül a program segítségével sok olyan gépet vásároltunk még, mely nagyban segíti a több mint 8 ha területen való munkavégzést, többek köz talajmarót, sorközművelő gépet, burgonyaválogatót, burgonyakoptatót, 3m3-es tartálykocsit az öntözővíz szállításához.  Jelenleg 3 db fóliasátorban 1100 m2 területen folyik a termelés.

Termelés a fóliasátorban


Szabadföldön termesztünk szántóföldi növényeket (bab, burgonya, olajtök) és konyhakerti zöldségféléket (fejes káposzta, fokhagyma, paradicsom, sárgarépa, uborka, vöröshagyma, karfiol, kötözőhagyma, saláta, retek, zöldborsó, paprika, tarlórépa). A 2012. évben telepített gyümölcsös termőre fordult, meggyet, ribiszkét, barackot, szilvát, almát és körtét szüreteltünk. A 2016-ban telepített eperültetvényen kiváltó minőségű eper terem.

Burgonyaválogatás


A zöldség és gyümölcsfeldolgozó üzemben a megtermelt gyümölcsök és zöldségfélék tartósításra, savanyításra kerülnek, többek között lekvárok, befőttek, savanyúságok készülnek. Legnépszerűbb termékeink a savanyított kerékrépa, káposzta, vegyes savanyúságok, vegyes vágottak, savanyított almapaprika és a különböző hőkezelt, tartósítószer-mentes termékek, eper, meggy és csipkebogyó lekvár, valamint alma, körte, meggy és az eper aszalványok. A természetben gyűjtött gyógynövények feldolgozására is sor került, az akác- és hársfavirág szárítottunk.

A gyümölcs és zöldségfeldolgozás során szeretnénk a „régi ízeket” visszahozni ezért a káposzta és tarlórépa savanyítását hagyományos tejsavas erjesztéssel eperfa káposztaprésben végezzük. 
A jövőre nézve fő irányvonalunk továbbiakban is a fenti növénykultúrák termelése és a megtermelt javak értékesítése valamint feldolgozása.